Η σωστή διαχείριση ζιζανίων έχει άμεση επίδραση τόσο στην ανάπτυξη όσο και στην απόδοση των νέων αλλά και των ώριμων ελαιόδεντρων. Τα ζιζάνια ανταγωνίζονται έντονα ειδικά τα νεαρά δέντρα σε νερό και θρεπτικά συστατικά.
Επίσης, πολλές φορές φιλοξενούν έντομα, ακάρεα, νηματώδη και προάγουν την διάδοση ασθενειών. Αν και για τα χειμερινά ζιζάνια υπάρχουν στοιχεία ότι σε ορισμένες περιπτώσεις η παρουσία τους μπορεί και να είναι ευεργετική (ειδικά σε επικλινή εδάφη), τα καλοκαιρινά ζιζάνια είναι σίγουρο ότι θα κάνουν πολλαπλή ζημιά στον ελαιώνα αν δεν προχωρήσουμε σε 2-3 χορτοκοπές, από την άνοιξη έως το φθινόπωρο.
Μετά τη χορτοκοπή, οι κομμένοι φυτικοί ιστοί είναι καλό να αφήνονται στο έδαφος και να ξεραίνονται δημιουργώντας μια στρωμνή. Με αυτό τον τρόπο αφενός βοηθούν στη συγκράτηση της πολύτιμης υγρασίας τους καλοκαιρινούς μήνες, αφετέρου δε, αποσυντιθέμενοι σταδιακά, εμπλουτίζουν το έδαφος με οργανική ουσία και βελτιώνουν τα φυσικοχημικά χαρακτηριστικά του.
Το θαμνοκοπτικό που θα χρησιμοποιήσουμε, θα πρέπει απαραίτητα να διαθέτει ένα σωστά σχεδιασμένο προφυλακτήρα, έτσι ώστε να μην εκτοξεύονται κομμένα υπολείμματα, καθώς και σύστημα απόσβεσης κραδασμών για να μην κουράζεται ο χρήστης κατά την πολύωρη εργασία. Για μεγαλύτερες εκτάσεις, μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε ενισχυμένο Μοτοχορτοκοπτικό, καθώς κάποια ζιζάνια θα έχουν αναπτύξει έντονη ξυλώδη βλάστηση και μπορεί να μας δυσκολέψουν. Αυτό μπορεί να μας παρέχει ευκολία και ταχύτητα στην εργασία με πολύ χαμηλά επίπεδα κραδασμών.